AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, January 1, 2014

Новогодишна пита със сирене и късмети / Festive Bread with Feta Cheese




ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА!!!

Да е здрава, да е мирна, да е спорна и да е щастлива!!!
Много усмивки, сбъднати желания и успехи, успехи, успехи... :)


По любима семейна рецепта :), адаптирана за машината за хляб.

Необходими продукти:

1/2 ч топла вода
2 с.л. захар
1 чаша затоплено прясно мляко
1/3 чаша зехтин
2 големи яйца, леко разбити
4 ч.л. суха мая)
2 ч. л. сол
600-650 г брашно, плюс допълнително за доомесване – ако е необходимо

60 г разтопено масло, за подмазване
320 г сирене, намачкано с вилица
1 с.л. сусам - за поръсване
1 жълтък + 2 ч.л. прясно мляко - за намазване
ролер за тесто - за нарязване на "мрежата" за центъра


ролер за тесто



Начин на приготвяне:

Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти.
Пресяваме тестото със солта и маята, включваме хлебопекарната на програма "тесто" и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Изчакваме края на програмата.
Загряваме фурната на 50С или 40С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на 26 см форма за печене с подвижен борд и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху леко набрашнен работен плот и размесваме за кратко.
Разделяме тестото на 4 равни части.
Разстиламе първата част на правоъгълна кора около 30 на 40 см, намазваме с масло и поръсваме с около 80 грама от сиренето.
Повтаряме и с останалите 3 части, като налагаме корите една върху друга.
С остър нож или нож за пица нарязваме наложените кори на ивици с дебелина около 3 см, като оставяме бордюр /рамка от всички страни - и навиваме на стегнато руло.
*** По избор, във всеки от нарезите подпъхваме късметчета, увити с хартия за печене.
Разделяме 4-тата част от тестото на още 4-и равни части.
Разточваме всяка от частите на кора с диаметър около 20 см, като 3-и от тях намазваме с масло, поръсваме със сирене, налагаме една върху друга и оформяме на топка, като свиваме краищата на наложените кори навътре.


Последната кора нарязваме с валяче за тесто, или нарязваме на ленти и преплитаме като решетка за пай и покриваме оформената от останалите 3 кори топка.
Поставяме в средата на подготвената форма за печене и около нея завиваме нарязаното руло.
оставяме в затоплената фурна за около 10-15 минути да втаса, или докато удвои обема си.
Намазваме с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме със сусам.
Връщаме във фурната и превключваме на 120С или 100С с вентилатор за 10 минути.
Без да отваряме фурната превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем още 30-35 минути (или до златисто-кафяво), като след 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо - за да не прегаря.
Поднасяме топла :)




14 comments:

  1. Мила Мина, нека новата година е красива, късметлийска и вдъхновяваща, като тази прекрасна, оригинална пита!
    Бъдете здрави и щастливи!

    ReplyDelete
  2. За много години,Мина!
    Разкошна питка...

    ReplyDelete
  3. Честита Нова година, Мина!
    Да е здрава и щедра!
    Да сме усмихнати и добри!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Честита Нова Година! Да се сбъднат всички желания и мечти!

    ReplyDelete
  5. Bread is amazing. I will make it very soon. Happy New Year to you and yours!!!

    ReplyDelete
  6. Колко е красива!!! Честита Нова година, Мина! С пожелания за здраве, щастие, успехи, много успехи!!!

    ReplyDelete
  7. Честита Нова година,питката изглежда страхотно :)

    ReplyDelete
  8. Много красива, празнична и ефектна пита, Мина!
    Да е честита 2014 -
    мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
    по - добра, по-щедра и вдъхновена!

    ReplyDelete
  9. Много оригинална и разкошна пита!
    Мина, Честита Нова 2014 година!
    Много здраве и успехи през нея, благодатна и щастлива да е за теб и близките ти!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  10. Честита Нова 2014 година!
    Много здраве и успехи през нея, благодатна и щастлива да е за теб и близките ти!
    Прегръдки!

    ПП: Разкошна е питата!

    ReplyDelete
  11. Мина, честита 2014 и на теб! Всичко най-добро ти желая и много здраве! А питката наистина е разкошна! :)

    ReplyDelete
  12. Честита да е новата година,Мина!
    И много щастлива,успешна и пълна кошница късмет и хубаво настроение да е приготвила за вас!
    Да има здраве,много поводи за усмивки,много прекрасни спомени да натрупате,докато я изпратите по живо и по здраво!
    Красиви кътчета да ви очакват,посрещнат с красоти и изпратят с невероятни преживявания!
    Сърцето да се изпълва с радост и задоволство от постигнатото!
    Да има повече моменти за отмора,релакс и лежерно разпускане!
    Нека е една запомняща се година!
    Като тази уникална питка!
    Съвършена е!
    Майстор си ми ти от класа!
    Хиляди прегръдки за цялото семейство!

    ReplyDelete
  13. За много години, Мина! Здраве, нестихващо вдъхновение и безброй успехи ти желая от сърце! Питката е истински разкош! ;)

    ReplyDelete
  14. Честит рожден ден прекрасна Мина. Пожелавам ти да си много здрава, много влюбена в живота, много вдъхновена, за да продължаваш да ни радваш с красивите си творения и винаги така позитивна. Прегръдки от сърце

    ReplyDelete

Blogging tips